beren vissend naar zalm

Top 5 beste natuurdocumentaires bij Pathé Thuis

door Redactie

Heb je een account bij Pathé Thuis, dan heb je toegang tot een aantal natuurdocumentaires die zeer de moeite waard zijn. Het aanbod is weliswaar nog beperkt, maar er zitten een aantal pareltjes tussen die je niet mag missen! Dit zijn de 5 beste natuurdocumentaires bij Pathé Thuis.

5. The Cove


Taiji, Japan. Het lijkt een dorp als zovelen. Met posters, grote beelden en zelfs een museum van dolfijnen en walvissen lijkt het te houden van de dieren maar helaas heeft Taiji een duistere kant. Eens per jaar worden naar schatting 2000 kerngezonde dolfijnen op een omstreden wijze bijeengedreven en afgeslacht voor het vlees. De allerbeste exemplaren worden voor grof geld verkocht aan zeezoogdierparken overal ter wereld. The Cove uit 2009 is zo’n documentaire die door merg en been gaat.

Een sterk staaltje guerrilla journalistiek waarbij de filmmakers (o.a. Ric O’Barry, oud-trainer van Flipper) deze jaarlijks dolfijnenslachting onder de aandacht willen brengen. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot. De lokale vissers zullen alles in het werk stellen om de westerlingen tegen te houden. De verborgen camera’s, het sluipen door bossen en duiken nabij het beruchte stuk strand maakt de documentaire bijzonder zenuwslopend. De film won niet voor niets vele awards waaronder de Oscar voor beste documentaire!

4. Bears


Bears volgt een berenfamilie voor een jaar, waarin de welpjes de belangrijkste lessen in het leven leren. Het verhaal start op het moment dat moeder uit haar winterslaap komt. In de ruige wildernis van Alaska moeten ze zien te overleven terwijl ze lastiggevallen worden door andere beren en een vervelende wolf. Voordat de volgende winter aanbreekt, moeten ze naar zalm leren vissen en genoeg vetreserves opbouwen om de winterslaap weer in te kunnen. DisneyNature heeft sinds 2008 al vele prachtige documentaires gemaakt.

Geheel in de traditie van Disney met vrolijke voice-overs en mooie verhaallijnen en daardoor geschikt voor jong en oud. Zoek je meer de rauwe kant van de natuur, dan is DisneyNature wellicht te braaf in wat ze tonen. Maar wil je gewoon genieten van al het moois in een feelgood-sausje, dan is Bears je ding!

3. Trophy


Trophy toont de akelige wereld van de trophy hunting. Het zijn beelden die je bloed regelmatig doen koken. Regisseur Ulrich Seidl waagt zich na Safari (2016) opnieuw aan dit onderwerp. Trophy hunting is de luxe ‘sport’ waarbij rijke mensen (vaak uit de VS) op een gehuurd stuk grond in Afrika exotische dieren mogen afschieten. Ze voelen zich jagers maar in feite worden de dieren ingesloten en zijn hierdoor gemakkelijk te doden. Ze betalen kolossale bedragen om bijvoorbeeld een leeuw, olifant of neushoorn te mogen schieten. De trofee – vaak hoorns, vacht of schedel, nemen ze vervolgens mee als aandenken.

In 2015 raakte een Amerikaanse tandarts in opspraak voor het doden van de geliefde leeuw Cecil, in het Hwange National Park, Zimbabwe. Dit heeft de voorheen relatief onbekende sport wereldwijde aandacht gegeven. Een confronterende film met voor- en tegenstanders van deze ronduit bizarre levensstijl.

2. Holland: Natuur in de Delta


De opvolger van de in 2013 massaal bekeken Nederlandse productie De Nieuwe Wildernis. Ditmaal volgen we de natuur in het zee- en rivierengebied. Twee jaar lang filmden de makers in onder andere de Biesbosch, Het Schuitwater en het natuurreservaat De Blauwe Kamer. Het levert soms spectaculaire beelden op en worden begeleid door de stemmen van Bram van der Vlugt en Carice van Houten. We zien onder andere de zeearend, bever, haas en stekelbaars in actie.

1. Earth


Van de natuurdocumentaires bij Pathé Thuis, is Earth een niet te missen film. Het is in feite een verzameling beelden uit de langere serie van Planet Earth. Hierdoor konden ook bioscoopbezoekers genieten van de unieke HD-beelden. De door BBC en Discovery Channel geproduceerde reeks werd een keerpunt in de geschiedenis van de natuurfilm en heeft de lat bijzonder hoog gelegd voor alles dat erna verscheen in hetzelfde genre. We zien ijsbeerwelpen rollend door de sneeuw, paradijsvogels die elkaar verleiden met bijzondere dansjes en olifanten die in grote groepen door de intens hete woestijn trekken.

De laatste scène is een confronterende. Een uitgehongerde ijsbeer, verloren op zee en hopeloos op zoek naar wat ijs. Volledig uitgeput doet hij een laatste poging om aan eten te komen. Kippenvel en wederom een wake-up call wat betreft de klimaatverandering. Earth is een mooie compilatie van de serie, maar wil je alles bekijken – ga dan lekker genieten van het gehele Planet Earth.