Beren spotten in het wild

De grizzlybeer

De grizzlybeer is een Noord-Amerikaanse ondersoort van de bruine beer. Kenmerkend aan hem in vergelijking met de zwarte beer, is de uitstekende spiermassa tussen de schouderbladen. Deze beren zijn omnivoren en eten alles wat hen lekker lijkt: gras, bessen en noten, maar ook vis, reptielen en zoogdieren. Met hun zwemtalent en grote klauwen vissen ze elk jaar op de langstrekkende zalm.

Grizzly's spotten in Canada en Alaska!

Wil je de grizzlybeer spotten? Dan zul je richting Canada of de VS moeten gaan. In Canada komen ze onder andere voor rond Jasper National Park, Banff National Park en Vancouver Island. Deze parken kun je prima combineren met een camper- of autoreis door West-Canada (de staten British-Columbia en Alberta).

In de VS leven ze in Yellowstone National Park en in grote delen van Alaska. Yellowstone ligt grotendeels in de staat Wyoming en kleine delen in Montana en Idaho. Het is het oudste nationale park ter wereld! Een bezoek aan het park is zeker de moeite waard tijdens een reis door het noordelijke deel van de Verenigde Staten. Vanuit Seattle rijd je er in 2 dagen heen. Ook vanuit buurland Canada is het zeer goed te bereiken.

Alaska is bij velen bekend als een oneindige wildernis. In alle opzichten bijzonder voor natuurliefhebbers. In Katmai National Park, leefomgeving van 2000 grizzly's, is Brooks Falls de plek waar je moet zijn. Vanaf een aangelegd, hoog plateau kun je de vissende beren tussen de watervallen bekijken. Een prachtig gezicht! Niet voor niets zijn hier vele natuurdocumentaires opgenomen.


De Europese bruine beer

Waarom zo ver reizen als je ook binnen Europa beren kunt spotten? Populaties van Europese bruine beer zijn te vinden in Noorwegen, Zweden en Finland, Rusland, de Karpaten (Roemenië, Polen en Slowakije), Dinarische Alpen (o.a. Slovenië, Kroatië, Bosnië, Griekenland) en Noordelijk Oost-Europa (Letland en Estland).

Maar het kan zelfs dichterbij! Ook in de Franse en Spaanse Pyreneeën leeft een kleine populatie van 35 dieren. Dit aantal is na jaren weer gestegen. Ook in het Noord-Spaanse Cantabrië leven ruim 250 Europese bruine beren. In Italië kun je naar het Abruzzo National Park, op 2 uurtjes rijden van Rome. Hier zijn ruim 50 Marsicaanse beren te vinden, ook een ondersoort van de bruine beer. Je kan er overnachten in een schuilhut en gebruik maken van een gids die feilloos de plekken van de beren kan aanwijzen.

Dus wekenlang op de camping zitten met hier en daar een tripje naar het dorp? Het hoeft niet zo te zijn - het kan zeker avontuurlijker en wel binnen ons eigen Europa!

Naar de bruine beer in Finland!

De pandabeer

Het enige land waar de pandabeer (reuzenpanda) voorkomt is China. Volgens een laatste telling uit 2015 van het Chinese Staatsbosbeheer zijn er nu 1864 panda's. Ze zitten in onherbergzame, haast ontoegankelijke bamboe- en rododendronbossen op hoogtes tot 3900 meter boven zeeniveau. De panda begon ooit als vleeseter maar is door alle jaren heen gespecialiseerd in het verorberen van kilo's bamboe.

Als je de pandabeer wilt zien in China, dan zijn er een paar opties. Allereerst Chengdu. Chengdu is met ruim 14 miljoen inwoners één van de grootste steden in het westen van China. Maar liefst 80% van alle wilde panda's leven in het gebied rond Chengdu. Hier is ook de Giant Panda Breeding Research Base gevestigd. In het conservatiepark valt veel te leren over hun voedsel, paring en leefomstandigheden. Daarnaast is er de nabijgelegen Bifengxia Panda Base, waar ruim 80 dieren te zien zijn als onderdeel van een fokprogramma.

Reizen naar de pandabeer in China!

Wolong National Nature Reserve is het oudste, grootste en meest bekende pandareservaat. Dit is tevens de thuisbasis van de ernstig bedreigde rode panda en de zeldzame sneeuwluipaard. Het ligt op twee uur rijden van Chengdu.

Een bezoek aan Foping Nature Reserve (tussen Hanzhong en Xi'An), is ook zeer de moeite waard. Dit ligt in het zuiden van de Qinling bergen. Hier leeft de grootste populatie panda's. Ook de zeer zeldzame gouden stompneusaap leeft in deze omgeving.

 

Rondreizen door China | FOX.nl

Gratis reisgidsen bestellen?