Apen spotten in het wild

Veel imposanter dan een ontmoeting met een gorillafamilie wordt het niet tijdens het reizen. Deze overweldigende dieren komen voor in onder andere Oeganda, Rwanda en Congo, waarvan de eerstgenoemde bestemmingen het veiligst zijn voor een bezoek. De grootste primaat op aarde is ernstig bedreigd, al zijn de aantallen sinds enkele jaren weer iets gestegen. In het wild komen nu nog 85.700 gorilla's voor. Hiervan is de oostelijke berggorilla met slechts 700 exemplaren vertegenwoordigd.

Gorilla's spotten in Bwindi Impenetrable Forest

De meeste kans op een succesvol bezoek heb je in het Bwindi Impenetrable Forest, in het uiterste zuidwesten van het Oeganda. Er zijn 14 gorillafamilies die bezocht mogen worden in de verschillende parken van Oeganda. Wanneer je reist naar Rwanda of Congo is het de vraag in welk land de gorillafamilie op dat moment zit, aangezien de nationale parken door verschillende landen lopen. Wees ook op tijd met het aanvragen van zogeheten gorillapermits. Deze vergunningen zorgen ervoor dat het toerisme binnen de perken blijft en zijn in de populaire maanden steevast uitverkocht. Per dag worden in totaal maar 80 permits afgegeven, en maximaal 8 per reisgezelschap.

Tussen de gorilla's en chimpansees in Oeganda!


Bezoek de chimpansee in Oeganda en Tanzania

Het leefgebied van de chimpansee strekt zich uit van Centraal- en West-Afrika, tot aan het westen van Tanzania en Oeganda. Samen met de bonobo's zijn dit de nauwste nog levende verwanten van de mens. Deze zeer sociale dieren leven in de bossen met groepen van 2 tot wel 120 apen! Het grootste deel van de dag verzamelen ze eten zoals rijpe vruchten, maar ook boomschors, noten, eieren en honing. Heel soms eten ze dierlijk voedsel. Elke avond wordt er een nieuw bedje gemaakt tussen de bladeren, hoog in de bomen.

Chimpansee hoog in de bomen

Er zijn in Afrika een aantal prachtige plekken om chimpansees te zien. Allereerst Kibale Forest National Park in Oeganda. Deze reis valt ook prima te combineren met de gorillatrekkings hierboven, voor de ultieme apensafari!

Daarnaast heb je Gombe Stream National Park en Mahale Mountain National Park, beiden in het uiterste westen van Tanzania. Gombe Stream is met 52 km2 het kleinste park van Tanzania, maar wel de leefomgeving van ongeveer 150 chimpansees en beroemd geworden door jarenlang onderzoek door Jane Goodall. Ook haar onderzoeksinstituut is hier te vinden. Iets zuidelijker ligt Mahale Mountain National Park, thuisbasis van ongeveer 800 chimpansees. Dit is het meest afgelegen park in Tanzania. Voor welk park je ook kiest, je gaat een heel bijzondere ervaring tegemoet!


De orang-oetan op Sumatra en Borneo

Voor de orang-oetan gaan we richting Azië. Om precies te zijn Sumatra in Indonesië en Borneo, waarvan het noordelijke gedeelte bij Maleisië hoort en het zuiden bij Indonesië. De naam komt af van het woord "Orang hutan", wat Maleis is voor bosmens. Orang-oetans vormen samen met de gorilla en chimpansee de grote mensapen. Helaas is zijn leefomgeving zo klein geworden door ontbossing voor palmolie, mijnbouw en branden, dat ze met uitsterven bedreigd worden. Daarnaast worden veel jonge dieren gevangen om later als huisdier te worden verkocht. Hopelijk kunnen we ondanks alles nog heel lang van deze dieren genieten met ecologisch verantwoorde reizen.

Orang-oetan in het regenwoud van Sumatra, Indonesie

Wanneer je Sumatra bezoekt is Bukit Lawang, nabij Gunung Leuser National Park, de plek om deze roodharige primaat in levenden lijve te ontmoeten. Met een wandeling door de vochtige jungle, ben je vrijwel gegarandeerd ze na een paar uurtjes tegen te komen.

Als Borneo de bestemming wordt, is het iets meer zoeken naar de apen. Natuurlijk heb je grote kans ze te zien bij de bijvoederplek in het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, waar gewonde of wees geworden apen de kans krijgen om aan te sterken en uiteindelijk zelf weer naar voedsel te zoeken. Tweemaal per dag komen ze fruit halen en verdwijnen daarna weer tussen de bomen. Wil je ze dieper in de jungle zien, dan ga je per boot de rivier Kinabatangan af. Met een beetje geluk zie je naast de orang-oetans, ook de neusaap die enkel op Borneo voorkomt!

Bezoek de orang-oetan met deze reizen!

 

Gratis reisgidsen bestellen?