De pangolin met zijn prachtige schubben

De pangolin: een kwetsbare diersoort

door Redactie

De pangolin zal weinig mensen iets zeggen. In het Nederlands zeggen we meestal schubdier. Toch is het dier in bepaalde landen razend populair. Helaas is dit niet omdat ze de pangolin zo leuk vinden. In China worden er op grote schaal pangolins gedood om er medicijnen van te maken. Ook wordt het vlees gegeten en dienen ze vaak als modeaccessoire.

Update: de pangolin wordt steeds meer in verband gebracht met de uitbraak van het coronavirus in China. Het dier is mogelijk een belangrijke schakel geweest in de uiteindelijke overdracht van vleermuis op mensen.

Wat is een pangolin?

Hoewel het uiterlijk van de pangolin anders doet vermoeden, is het geen reptiel maar een zoogdier. Het is een langwerpig maar klein dier dat een harnas draagt van vele harde schubben. Dit maake ze ook uniek in de zoogdierwereld. De naam komt van het Maleise woord pengguling, dat los vertaald ‘iets dat oprolt’ betekent. Pangolins worden 40 tot 70 centimeter lang, exclusief de lange staart. Bij gevaar rollen ze zich op waardoor ze voor veel roofdieren niet interessant meer zijn. Enkel hyena’s en een handjevol grote katachtigen weten hiermee om te gaan.

Waar leven pangolins?

De pangolin leeft in Azië en Afrika. Er zijn in totaal acht soorten. In Azië leven het Indisch, Javaans, Chinees en Palawanschubdier. In Afrika zijn dit het Afrikaans boomschubdier, Langstaartschubdier, Reuzenschubdier en het Temmincks schubdier – ook wel Kaaps schubdier genoemd.


Wat staat er op het menu?

Aangezien deze dieren geen tanden hebben, bestaat hun eten voornamelijk uit mieren, termieten en larven. Deze likken ze van de grond met hun plakkerige tong. Wist je dat hun tong de lengte kan bereiken van hun hele lichaam? Het is dan ook belangrijk gereedschap voor ze. Hetzelfde geldt voor de staart. Deze gebruiken ze bij gevaar om vijanden weg te slaan.

Reden van jacht: de schubben

Pangolins zijn één van de meest verhandelde diersoorten ter wereld. Ze worden op grote schaal illegaal vervoert naar landen als China en Vietnam. De vraag in deze landen is groot. In Azië laat het dier op je bord zien hoeveel geld je hebt. De exemplaren die in Azie gevangen zijn, worden regelmatig levend in de restaurants uitgekozen. De schubben van de pangolin zijn van keratine: hetzelfde materiaal als onze vingernagels, en dus ook van de hoorns van de neushoorn. Dat verklaart waarom ook pangolins de pineut zijn als het gaat om medicijnen.