Dierenfotografie tijdens natuurreizen

Olifant in een wildpark in Zuid-Afrika

Wanneer je verkocht bent aan de prikkels van de ruige natuur en wilde dieren in het bijzonder, dan is dierenfotografie tijdens natuurreizen een ronduit betoverende hobby. Een handjevol geluksvogels heeft het in zich om hier hun beroep van te maken. De wereld rond en knippen maar, wie wil dat nu niet? Toch moet je altijd blijven opletten en is geen enkele foto jouw leven waard. Waar moet je op letten? Lees hier belangrijke tips.


1. Blijf op afstand

Parkrangers raden meestal aan om 300 meter afstand te houden. Wanneer je de luxe hebt van een telelens, kun je de dieren hoe dan ook veel dichterbij doen lijken. Hoewel er voorbeelden zijn van mensen die ook in hun auto werden aangevallen door bijvoorbeeld een leeuw, is het altijd slimmer om vanuit een voertuig te fotograferen.

2. Laat de dieren jou benaderen

Een goede tip is om geen dieren zelf te benaderen maar juist andersom. Ga op in het landschap, wees zo stil mogelijk. Kijk ze daarbij niet recht in de ogen aan. Walvissen bijvoorbeeld hebben er een hekel aan als je recht op ze afzwemt. Wacht totdat ze doorhebben dat jij geen bedreiging vormt en ze uiteindelijk overgeven aan hun eigen nieuwsgierigheid.

 

3. Neem de tijd.

Het is en blijft de natuur en die laat zich doorgaans niet regisseren. Een goed voorbeeld is een fotograaf van National Geographic die eens uiterst zeldzame kermodeberen in Canada probeerde te fotograferen. Tijdens zijn expeditie van 90 dagen, heeft hij zijn beste materiaal in slechts 2 dagen geschoten.

4. Het zijn net geen mensen

Ken geen menselijke eigenschappen toe aan wilde dieren. Misschien een vanzelfsprekende tip, maar het werd grizzlybeer-fanaat en natuurbeschermer Timothy Treadwell in 2003 fataal. Hij leefde 13 zomers tussen de grizzlyberen van Alaska en werd uiteindelijk samen met zijn vriendin gedood door dezelfde dieren waar hij zoveel verbondenheid mee voelde.

Voor dieren is het elke dag een strijd om te overleven. Wanneer je teveel aandacht opeist, kan het dier eten mislopen en zal de overlevingskans afnemen. Het draait uiteindelijk om respect. Oja, en genieten natuurlijk.