Natuur en wildlife in Patagonië

In de zuidelijkste punt van Zuid-Amerika ligt een gebied dat sinds de ontdekking duizenden jaren geleden, nog steeds nauwelijks bewoond wordt. Een plek die bij de wereldreiziger een bijna mythische status kent. Patagonië loopt door zowel Chili als Argentinië en bevat naast fantastische bergtoppen, omvangrijke steppen, gletsjers en ijsvelden, ook een groot aantal unieke diersoorten! Een prachtig gebied voor een rondreis.

Drie guanacoes in Torres del Paine national park, Patagonie, Chili

Patagonië komt van het woord patagón, in 1520 gebruikt door de Portugese ontdekkingsreiziger Magellan die hiermee de lokale bevolking omschreef. Het enorme gebied neemt met 1,043,076 vierkante kilometer de helft van beide landen in maar is dunbevolkt: slechts 2 miljoen mensen bewonen het gebied.

De beste reistijd voor Patagonië

Het weer in Patagonië is ontzettend onvoorspelbaar. Vertrouw dan ook nooit op lokale weerberichten wanneer je een trip gaat maken. De beste reistijd is tussen oktober en maart, wanneer het daar zomer is. Het weer is warmer en er is langer licht. Hoewel de winter aanzienlijk kouder is, zijn er ook fors minder toeristen. Houd er wel rekening mee dat een aantal wegen gesloten zijn en openbaar vervoer niet altijd rijdt.

De belangrijkste nationale parken

Er zijn in totaal 6 nationale parken in het gebied. Torres del Paine, Laguna San Rafael en Alberto de Agostini in Chili en in het Argentijnse deel zijn dat Los Glaciares, Nahuel Huapi en Tierra del Fuego. Torres del Paine is een van de grootste en meest bezochte parken van Chili. Het is een geliefde bestemming voor hikers met veel goede paden, informatievoorziening en schuilplaatsen.

Wildlife van Patagonië

Patagonië biedt een aantal van 's werelds mooiste plekken om walvissen te spotten. Puerto Madryn is daar een van. Een geweldige plek om deze reuzen van dichtbij te bekijken. Binnen de provincie Chubut is het meteen een mooie gelegenheid om pinguïns te gaan spotten op het schiereiland Valdés. In het Punta Tombo Penguin Reserve leeft de grootste kolonie magelhaenpinguïns.

Voor wie dacht dat de beroemde koningspinguïn alleen op Antarctica voorkomt heeft het mis. Het iets kleinere broertje van de keizerspinguïn leeft ook in Tierra del Fuego, in Useless Bay om precies te zijn. Deze kolonie goedgeklede, kleurrijke pinguïns zijn een prachtige en komische verschijning en voor veel wildlife fotografen een droom die uitkomt.

Daarnaast leven er in het gebied van Patagonië nog meer unieke diersoorten als de poema, cuvierhaasmuis, mara en bergkat. De meest geziene bewoners zijn echter de Guanacos - die het meest lijken op lama's. In zee kun je onder andere op zoek naar de orka, bultrugwalvis, zuidkaper en het grootste dier op aarde: de blauwe vinvis!

Hotspots Patagonië op de kaart

De ultieme roadtrip door Zuid-Amerika? Bekijk alle privereizen!

 

Gratis reisgidsen bestellen?