Natuur en wildlife in Nederland

Wildlife spotten in ons eigen land? Er is genoeg te beleven! We hebben in totaal 20 nationale parken met een gezamenlijke oppervlakte van 130.000 hectare. We zetten hieronder mooiste natuurgebieden van Nederland op een rij om wilde dieren te spotten. Er is zelfs een heuse "Big Five" van Nederland. Lees snel verder!

De Big Five van Nederland

Er zijn verschillende lijstjes van de Big Five in Nederland. Soms staat de zeehond en/of de bever hier ook tussen. Deze lijst is gebaseerd op de landzoogdieren.

De big five van Nederland: edelhert, wild zwijn, ree, das en vos
  • Het edelhert (Cervus elaphus) | Bovenaan staat het edelhert: het grootste zoogdier in Nederland. Het dier is door mensen schuw geworden en is zodoende vooral in het najaar, bij schemering te zien.
  • Het wilde zwijn (Sus scrofa) | Dit zoogdier uit de familie van de varkens, komt veelvuldig voor op de Veluwe en in Brabant en Limburg. Het wild zwijn wordt ook wel everzwijn genoemd. Berichten uit 2017 geven aan dat het aantal wilde zwijnen op de Veluwe de pan uitrijst met 10.000 geschatte dieren.
  • De ree (Capreolus capreolus) | De kleinste hertensoort van ons land is de ree. Deze komt op de druk bewoonde gebieden van Nederland na, overal voor. De populatie reeën wordt anno 2017 geschat op ruim honderdduizend exemplaren.
  • De das (Meles meles) | Het grootste landroofdier van Nederland is de das. Het dier is een marterachtige, waartoe ook o.a. de hermelijn, bunzing, wezel en otter behoren. Er zijn nu naar schatting weer 5.000 tot 6.000 dassen waarvan de meeste exemplaren leven op de Veluwe, Zuid-Limburg en oostelijk Noord-Brabant.
  • De vos (Vulpes vulpes) | De vos behoort tot de hondachtigen, net als de wolf en de exotische wasbeerhond. Dit schuwe roofdier is vooral actief bij schemering en nacht. De populatie is het grootst in de zuidelijke en oostelijke provincies en Utrecht.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

In Nederland zijn 20 natuurgebieden benoemd tot nationale parken. Het bekendste park is De Hoge Veluwe. Het bestaat uit 1000 vierkante kilometer waarbij bossen, heidevelden, grasvlakten en vennetjes elkaar afwisselen. In het park is een overweldigend aantal diersoorten te spotten waaronder het edelhert, wild zwijn, moeflon en de ree. Maar ook de das, vos en boommarter zijn te spotten, al is dit door hun schuwheid lastiger. Exotische dieren worden ook waargenomen, zoals de wasbeer en wasbeerhond.

Op de Veluwe komen ook alledrie de slangen van Nederland voor: de adder, ringslang en gladde slang. Naast deze slangen leven er ook 3 soorten hagedissen. Dit zijn de levendbarende hagedis, zandhagedis en de hazelworm. Ook amfibieën zijn vertegenwoordigd in de vorm van kikkers, padden en salamanders.

Meer een vogelliefhebber? Dan weet je waarschijnlijk dat de raaf, barmsijs en kruisbek niet zo veel voorkomen, maar wel op de Veluwe! Bekende roofvogels in het gebied zijn de buizerd, havik, zeearend en het snelste dier ter wereld: de slechtvalk.

Safari De Hoge Veluwe

Op De Hoge Veluwe kun je prima op safari. Je kunt met een boswachter op stap en deze laat tijdens een 4 uur durende wandeltocht alle prachtige plekken zien. Er zijn zelfs tochten te boeken waarbij je slaapt onder de sterren! In de zomer zijn er ook speciale safaritochten te boeken voor kinderen.

SNP Wandelvakanties

Nationaal Park Oosterschelde

Met maar liefst 37.000 hectare is dit het grootste nationale park van Nederland. Om je een idee te geven van de oppervlakte: bij elkaar zijn dit 54.000 voetbalvelden. In dit park is er voor alle soorten natuurliefhebbers genoeg te doen. Ervaar de getijden van de Oosterschelde, de vele vogels bij de vogelobservatiepunten en zeezoogdieren tijdens een rondvaart.

Zo vind je in de Oosterschelde tienduizenden vogels, waaronder de scholekster, kluut, stern en steltlopers. In de winter kun je iets noordelijker, in het Grevelingenmeer, zelfs flamingo's spotten! Wanneer hun broedplek in Duitsland dichtvriest, komen ze overwinteren in dit zoute meer tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Ook komen in de winter veel soorten ganzen overwinteren in het gebied.

Voor zeezoogdieren zit je goed in dit natuurpark. Je kunt twee soorten zeehonden aantreffen: de gewone zeehond en de grijze zeehond. Voor de beste kansen kun je het beste een zeehondensafari boeken. Datzelfde geldt ook voor de bruinvis, de kleinste walvissoort. Zij worden maximaal 1.90m lang en komen nauwelijks boven het wateroppervlak uit. Ook hiervoor is een rondvaartboot aan te raden. Hotspots voor de bruinvis zijn onder andere het havenpunt van Zierikzee, haven van Burghsluis, haven van Kats en de Plompe Toren. Voor een volledig overzicht is er een speciale bruinvistracker.

Nationaal Park De Biesbosch

De perfecte mix van land en water is De Biesbosch. Het is zelfs het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa! Een dynamisch natuurgebied met rivieren, ruige paden en eilandjes. Deze afwisseling zorgt voor een unieke verscheidenheid aan flora en fauna in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Je kunt het park verkennen met een rondvaart, per kano, fiets of gewoon heerlijk wandelen. En heb je meer dagen nodig dan kun je er prima overnachten.

Sinds enkele jaren broedt zowel de zeearend als visarend in de Biesbosch. Elk bestaande uit twee broedparen. Er zijn vier vogelkijkhutten, waar naar hartelust gezocht kan worden naar o.a. de ijsvogel, zilverreiger en fuut. Wil je het optimale uit je bezoek halen, overweeg dan een speciale vogelexcursie.

Zwemmende bever in Nationaal Park De Biesbosch

Ook kenmerkend voor De Biesbosch zijn de bevers. Tussen 1988 en 1992 werden in totaal 42 bevers uitgezet in de Biesbosch. Tegenwoordig zijn dit circa 300 exemplaren. Ze zitten het liefst tussen de wilgen en populieren en staan bekend om het maken van beverburchten. April, mei en juni zijn de beste maanden om de bever te spotten. Naast de bever is De Biesbosch ook leefgebied van onder andere de vos, ree, boommarter en haas.

Hotspots Nederland op de kaart

Tips voor een trip binnen Nederland!