Natuur en wildlife in Indonesië

Met ruim 18.000 eilanden is Indonesië de grootste archipel in de wereld. Ook het inwoneraantal van 240 miljoen mensen is gigantisch en daarmee is het het vierde grootste land wereldwijd, na China, India en de VS. Indonesië heeft een tropisch moessonklimaat: hoge temperaturen en een hoge relatieve luchtvochtigheid. Door haar ligging in een geologisch actieve regio zijn er geregeld aardbevingen, vloedgolven en vulkanische activiteit. Dat zorgt echter ook voor de enorme biodiversiteit!

Gunung Leuser National Park, Sumatra

Grote diersoorten als de Sumatraanse tijger, de olifant, Javaanse neushoorn en orang-oetan kwamen ooit veelvuldig voor maar door jarenlange stroperij, ontbossing, mijnbouw en bosbranden zijn deze dieren grotendeels verdwenen. Daarom is het aan te raden je te verdiepen in de reisorganisatie of ze duurzame reizen aanbieden met respect voor mens, dier en natuur.

Om alle diersoorten te zien, zul je een reis door heel Indonesië moeten maken. Gunung Leuser National Park op het eiland Sumatra is één van de laatste plekken waar luipaarden, tijgers, olifanten, neushoorns en orang-oetans leven. Ook zijn het Kerinci Seblat en het Way Kambas National Park echte aanraders voor dieren- en natuurliefhebbers.

Neushoornvogel in Tangkoko Nationaal Park

Op Java vind je ondanks het hoge inwoneraantal toch een behoorlijke verscheidenheid aan soorten waaronder dwergherten (Kantjil), luipaarden, apen en panters. Ook leven er naar schatting nog ongeveer zestig Javaanse neushoorns, waarmee het een van de zeldzaamste dieren ter wereld is.

Koraalriffen van Bunaken

Noord-Sulawesi, ten oosten van Borneo is een duikersparadijs waar de koraalriffen van Bunaken tot de mooiste ter wereld horen! Eenmaal aan land kun je proberen het zeldzame spookdiertje (tarsier) in Tangkoko Nationaal Park te spotten. Ook zijn de neushoornvogel en de unieke kuifmakaak te zien.

De komodovaraan

Het eiland Flores staat vooral bekend als overstap naar Komodo en Rinca. Hier kun je de grootste en zwaarste hagedis ter wereld, de komodovaraan tegen het lijf lopen. Deze prehistorisch uitziende dieren kunnen onder begeleiding van een ranger bezichtigd worden. Excursies naar Komodo zijn prima te combineren met rondreizen door Bali en Lombok.

Hotspots Indonesië op de kaart

 

Gratis reisgidsen bestellen?