Natuur en wildlife in Frankrijk

Frankrijk, in enkele uren bereikbaar vanaf de Nederlands-Belgische grens en het op twee na grootste Europese land. Door vele toeristen elk jaar bezocht voor de stranden, campings, kastelen en pittoreske stadjes. Maar wist je dat Frankrijk op het gebied van natuur en wildlife een onontdekte parel is? Door de enorme omvang van het land heeft het veel ongerepte natuurgebieden. Hieronder een overzicht van nationale parken en de wilde dieren die je tegen kunt komen tijdens je trip door de natuur van Frankrijk.

Flamingo's in Frankrijk

Vanoise national park, Rhône-Alpes

De Vanoise, het eerste en één van de grootste nationale parken van Frankrijk. Het ligt in de Franse Alpen waarbij het in Italië overloopt in Gran Paradiso National Park. Honderden paden kriskras tussen de hoge bergen. Waar de marmotten een kijkje komen nemen tijdens je picknick en wanneer het ijs eenmaal smelt in de lente, ook de lynx, gems en alpensteenbok zich kunnen laten zien. Vanoise heeft met 2000 alpensteenbokken de grootste populatie van Frankrijk. De wolf is sinds zijn herintroductie in '97 ook weer terug, al worden deze zelden waargenomen. Houd ook het luchtruim in de gaten. De steenarend, oehoe en alpensneeuwhoen zijn vaste bewoners van het park. Vroeg in de ochtend of laat in de middag heb je de meest kans om deze dieren te spotten.

Bruine beren in de Midi-Pyrénées

De Pyrenese kikker, de nerts en zelfs beren bewonen de landschappen van de Franse Pyreneeën. De relatie tussen mens en beer is altijd moeizaam geweest en er werd in het verleden veel op gejaagd. Het dier komt enkel voor in deze regio en wordt met een speciaal programma vanuit Slovenië uitgezet. Dit tot grote onvrede bij de schapenherders die naar eigen zeggen veel schapen verliezen aan hongerige beren. De kans dat je een beer daadwerkelijk tegenkomt is klein. Met 20 exemplaren is de populatie nog gering. Ter vergelijking: alleen al in de staat New York leven zo'n 5.000 beren.

Flamingo's in de Camargue, Frankrijk

Flamingo´s in de Camargue, Zuid-Frankrijk

Aan de Middellandse Zee, in de Zuid-Franse Rhônedelta ligt dit prachtige moerasgebied. Er zijn vele redenen om de Camargue te bezoeken maar vele toeristen zoeken de natuur op. Je kunt hier naast wilde paarden en zwarte stieren, zelfs flamingo´s bezoeken! Vanuit het nabijgelegen Arles, kun je in een uurtje naar de dichtstbijzijnde hotspot rijden om de 15.000 roze koppeltjes en hun kroost te spotten. Het broedseizoen is tussen april en juni maar ze zijn tot september te zien. De mooiste manier om het gebied te verkennen is per fiets. Sur la France!

Hotspots Frankrijk op de kaart

 

Gratis reisgidsen bestellen?