Natuur en wildlife in Canada

Er zijn weinig landen in de wereld waar zoveel te zien en beleven is op het gebied van natuur en wildlife als Canada. Het land kent een zeer uiteenlopende flora en fauna, zowel op het land als in zee. Door de immense grootte van het land kiest men vaak voor het oosten of westen. Ter vergelijking, Canada is met 10 miljoen km² even groot als heel Europa. Het is dan ook op Rusland na het grootste land ter wereld!

Provincies van Canada

Canada bestaat uit 10 provincies waarvan in het westen British-Columbia en Alberta het meest bezocht worden. De ligging van Vancouver, het daarbij gelegen Vancouver Island en de Canadese Rocky Mountains geven meteen een goede gelegenheid om zelf rond te trekken met een auto of camper. Voor wie langere tijd in het land verblijft, kan zelfs het westen combineren met het westen van de Verenigde Staten en/of Alaska.

In het oosten van het land zijn de provincies Ontario en Quebec het meest bekend bij reizigers. Dit komt voornamelijk door de steden Montreal, hoofdstad Ottowa en het ongekende natuurspektakel Niagara Falls bij Toronto.

Welke dieren leven in de Canadese natuur?

Als er een keuze gemaakt moet worden tussen oost en west, kun je voor natuur en dieren spotten beter in het westen zitten. Oost-Canada draait iets meer om de steden. Uniek voor dit deel van Canada ten opzichte van het oosten zijn o.a. de grizzlyberen bij Jasper en Banff National Park, orka's in de wateren van Vancouver Island en de vele zwarte beren in Pacific Rim National Park. Ook erg leuk om te bezoeken zijn de wasbeertjes tussen de bomen van Stanley Park in Vancouver! Met geluk kom je tijdens je excursies over water nog veel meer tegen zoals dolfijnen, bultrugwalvissen en zeearenden. En dit is nog maar een kleine greep uit alle dieren die je kunt tegenkomen op je reis door West-Canada.

Ijsbeergezin in Canada

Churchill, ijsbeerhoofdstad van de wereld!

Voor ijsberen moet je naar het noorden, Churchill om precies te zijn. Dit plaatsje aan de Hudsonbaai wordt ook wel de ijsbeerhoofdstad van de wereld genoemd. Hoewel dit de beste plek is om deze dieren in het wild te zien, is het niet de enige plek. Ook op het noordelijker gelegen Baffin Island en Cornwallis Island kun je ijsberen spotten. Met speciale voertuigen op metershoge wielen ga je op zoek naar deze prachtige dieren. Een ervaring om nooit te vergeten.

Mocht je je vakantie in het oosten van Canada gepland hebben, dan kun je in Algonquin Provincial Park op zoek gaan naar de eland, zwarte beer en wolven. Dit park ligt vrij dicht bij Toronto en Ottowa. Al rijdend over Highway 60, die door het zuiden van het park loopt, is de kans op elanden zeer groot! Zit je in Newfoundland en Labrador, dan kun je walvissen gaan spotten met bootexcursies vanaf St. Anthony.

Narwal en ijsbeersafari vanuit Ottowa

Vanuit de hoofdstad Ottowa is het mogelijk een meerdaagse excursie te boeken naar Pond Inlet, Nunavut. Vanaf hier kun je de unieke narwal spotten, met zijn karakteristieke hoorn. Zij leven in groten getale in de Baffinbaai. Ook zie je hier ijsberen, beloega's, verschillende soorten zeehonden en de Groenlandse walvis. Je verblijft gemiddeld een week in deze regio en vliegt daarna weer terug richting Ottowa.

Beste reistijd Canada

Ondanks de enorme omvang van Canada, komen de weercondities door het land aardig overeen. De seizoenen lijken zelfs veel op die van Europa. Hieronder lees je wat voor jou de beste reistijd is en wat je per maand kunt verwachten bij een rondreis door Canada.

De zomer

April is geen ideale maand: het is te warm voor wintersport en veel van de natuurparken zijn nog gesloten. Begin mei tot eind juni is een goede tijd om Canada te bezoeken: niet veel toeristen, de prijzen zijn redelijk en de eerste bladeren komen aan de takken. Juni is de start van het wildlife seizoen. Een mooie kans om grizzlyberen te spotten en walvissen op te zoeken aan de Atlantische kust. Dit geldt ook voor de ijsberen en narwallen in het noorden. De eerste twee weken van mei kan er nog wel een en ander gesloten zijn.

Juli en augustus zijn de drukste maanden in heel Canada, van Halifax tot aan Vancouver. De beroemde zalmtrek begint eind juli en is begin augustus in volle gang. Dit natuurverschijnsel, waarbij een half miljard zalmen de rivieren van West-Canada trotseren, is een geweldige ervaring!

September en oktober is de zogeheten Indian Summer, oftewel de nazomer. De natuur in Canada is op zijn mooist, met bladeren in alle tinten rood, goud en groen. Het weer is nog steeds heel aangenaam, zeker in september. In de avonden koelt het wél flink af. Er zijn minder toeristen in deze periode en de prijzen zijn lager. Een mooie tijd voor grizzlyberen, elanden en wolven. November is de maand dat veel dieren in hun winterslaap duiken. Deze maand kun je dus beter wegstrepen wanneer je komt voor wilde dieren. Tenzij je in het noorden ijsberen gaat spotten. Dan zijn dit juist de beste maanden om ze te zien.

De winter

De Canadese winter duurt van midden december tot midden maart. Het is een geweldige tijd voor winteractiviteiten in het land zoals het verkennen van de prachtig besneeuwde landschappen op een sneeuwmobiel, op een tocht gaan met sledehonden en het noorderlicht zien. Van midden december tot begin januari is de door de kerstperiode en festiviteiten rondom nieuwjaar een zeer drukke tijd. Boek minstens 6 maanden van tevoren je accommodatie.

Januari is de koudste maand van het jaar. Er zijn weinig toeristen, wat het ook meteen de goedkoopste maand maakt om te reizen. In februari stijgt de temperatuur weer iets en de meeste scholen hebben hun voorjaarsvakantie, met als gevolg vele toeristen en families die op vakantie gaan. De prijzen stijgen hierdoor aanzienlijk en 6 maanden van tevoren boeken is aan te raden. In maart begint het voorjaar weer voorzichtig te komen. Voor wildlife zijn de wintermaanden minder geschikt. Met geluk spot je een wolf of eland, maar de kansen zijn klein. Pas eind maart, begin april komen de beren weer uit hun winterslaap.

Hotspots Canada op de kaart

 

Gratis reisgidsen bestellen?