Natuur en wildlife in Brazilië

In de dertig nationale parken die Brazilië rijk is, kun je ontelbare dieren spotten - een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Van de vijf miljoen soorten planten en dieren, kun je maar liefst de helft vinden in deze tropische regenwouden.

Amazone, Pantanal of beiden?

Het Braziliaanse Amazonegebied en de Pantanal, in de staat Mato Grosso do Sul, zijn twee compleet verschillende ervaringen. De keuze tussen 's werelds grootste regenwoud of 's werelds grootste drasland is voor veel reizigers een dilemma. Door de ligging is het zonder binnenlandse vlucht lastiger te combineren.

De machtige Amazonerivier met de talloze vertakkingen, de mysterieuze geluiden van alle unieke diersoorten onder het dichte bladerdak; het inspireert reizigers al jarenlang. De Pantanal biedt een enorm contrast met zijn enorme wetlands omgeving, een waar paradijs voor wildlife- en natuurliefhebbers die graag buiten de gebaande paden lopen. De aan Bolivia en Paraguay grenzende Pantanal wetlands zou je kunnen zien als het kleinere broertje van de Amazone. Wat je ook kiest, een onvergetelijke ervaring is gegarandeerd tijdens je zoektocht naar de rijkste flora en fauna ter wereld.

Welke dieren kun je verwachten in Brazilië?

Hoewel het meer geduld vraagt om wildlife in de Amazone te spotten, is de voldoening des te groter wanneer je de perfecte foto maakt van een orinocodolfijn, kaaiman of een van de bijzondere kikker- en slangensoorten. Andere dieren die je tegen kunt komen zijn de jaguar, capibara, anaconda en vele piranha's. Ook prachtige papegaaien als de blauw-gele ara en de geel- en groenvleugelara komen voor in deze gebieden.

In de Pantanal - veel kleiner dan de Amazone maar nog steeds 10 keer groter dan de Florida Everglades - leven o.a. reuzenotters, moerasherten, apen en anaconda's. Ook kun je hier toekans, miereneters en de luiaard spotten. Met heel veel geluk kun je ook hier jaguars tegenkomen, al is die kans zeer klein.

Hotspots Brazilië op de kaart

 

Gratis reisgidsen bestellen?