blobvis - lelijkste dier op aarde?

De blobvis, lelijkste dier op aarde?

door Redactie

Vrijwel door niemand in levende lijve gezien, maar bij iedereen bekend. De blobvis, één van de meest besproken en opgezochte vissen op internet. Lange tijd vlogen de internetmemes, gekke gedichtjes, apps en spelletjes je om de oren. In Nederland verscheen zelfs een kinderboek met de titel Meneer Blobvis zkt een liefje. Het exemplaar van de bekende foto, die de bijnaam Mr. Blobby kreeg, wordt sindsdien gehouden in het Australisch museum in Sydney. De vis bleek ondanks zijn reputatie toch aaibaar genoeg om er een knuffel van te maken. Door zijn gelatine uiterlijk is de vis ook geregeld verkozen tot lelijkste dier op aarde. Maar als we even de blobvis mogen verdedigen: deze wedstrijd was niet zo eerlijk. Lees hier waarom.

Waar leeft de blobvis?

De blobvis (Psychrolutes marcidus) komt van oorsprong voor langs de kust van Australië en Tasmanië. Het dier wordt ongeveer 30 cm lang en zwemt op een diepte tussen de 600 en 1200 meter. De vis heeft geen tanden en eet alles wat toevallig langs komt. Daar beneden, ver onder de golven, is de druk tot wel 120 keer hoger dan aan het wateroppervlak. Zoals wij het niet fijn vinden om af te dalen zonder onderzeeër, vindt de blobvis het niet bepaald fijn om naar boven gehaald te worden.

Vissen en hun zwemblaas

Veel vissen hebben een zogeheten zwemblaas. Dit is een flexibele, luchtdichte blaas gevuld met olie of gas. Wanneer je een vis met zwemblaas uit zijn natuurlijke leefomgeving haalt, dan kan die blaas uitzetten. Door het uitzetten is er een kans dat de ingewanden door de mond naar buiten worden geduwd – waarna ze uiteraard sterven. Aangezien deze vis geen zwemblaas heeft, blijven zijn ingewanden weliswaar netjes in zijn lijf. Dat betekent echter niet dat het niets te verduren krijgt. De blobvis heeft geen skelet en heeft evengoed geen spieren. Wanneer de vis naar boven wordt gehaald, gaat alles dus hangen als een pudding. Aangezien wij mensen met dit soort drukverschil het er niet al te best vanaf zouden brengen, valt het met de blobvis in dát opzicht nog best mee!

De blobvis in het water

Onderstaande video toont een blobvis op de bodem van de oceaan.


Het is een bedreigde diersoort

De blobvis wordt geregeld als bijvangst naar boven gehaald door vissers, die op de zeebodem op zoek zijn naar kreeft. Door deze vorm van visserij en de netten die daarbij over de bodem van de zee worden gesleept, is de vis helaas een bedreigde diersoort geworden. Hoewel hij vaak teruggegooid wordt, is het door het immense drukverschil voor deze vis te laat. Aangezien de wateren bij Australië en Nieuw-Zeeland sterk overbevist worden, ziet het er niet goed uit het dier. Er zijn weliswaar delen in de Zuidelijke Oceaan die beschermd zijn, maar dit is ter bescherming van het koraal, niet voor de blobvis.