blauwe vinvis

De blauwe vinvis: grootste dier op aarde – 8 feitjes

door Redactie

Denk aan de hoogte van een flatgebouw met 10 verdiepingen, of 3 schoolbussen achter elkaar. Bij een dier met deze omvang denk je eerder aan King Kong, of Godzilla. Maar dat is toch écht de grootte van de blauwe vinvis, de grootste walvis en ook meteen het grootste dier op aarde!

1. Vrouwtjes worden langer

De mannelijke blauwe vinvis wordt gemiddeld 25 meter lang, maar wist je dat de vrouwtjes 2 meter langer zijn? Soms scheelt het zelfs 10 meter in lengte. Door hun immense omvang worden ze zelden tot nooit aangevallen door andere dieren. De enige diersoort die in staat deze dieren aan te vallen, is de orka in groepsverband. Maar zelfs dán zijn de aanvallen nauwelijks succesvol.

2. Blauwe vinvis heeft een groot hart

Het hart van de blauwe vinvis is enorm en heeft de grootte van een auto. De hartslag kan van grote afstand gedetecteerd worden. De tong weegt zelfs zoveel als een volwassen bosolifant. De blauwe vinvis weegt in totaal tot wel 200 ton. Ter vergelijking: dit is even zwaar als 33 olifanten of zelfs een klein huis.

3. Het zijn flinke baby’s

De grootste baby’s op aarde welteverstaan en hebben dan al de omvang van de grootste volwassen dieren op deze planeet. Het kalf, meestal één, wordt geboren met een gewicht van ongeveer 3000 kilo, een lengte van 6 tot 7 meter en groeit elke dag met 90 kilo! De snelste groeisnelheid in de gehele dierenwereld.

De blauwe vinvis met kalf, vlakbij een boot

4. De blauwe vinvis is luidruchtig

Je zou het misschien niet zeggen, maar ze maken ook nog eens het meeste lawaai van alle dieren. Een gemiddelde vliegtuigmotor produceert 120 decibel kabaal. De blauwe vinvis komt op 188 dB. Ze communiceren met elkaar op een lage frequentie van 14 Hertz. Op deze frequentie kan het geluid duizenden kilometers ver reiken onder water. Benieuwd naar het geluid van de blauwe vinvis?

5. Ze lusten veel krill

De blauwe vinvis eet onder andere inktvis en eenoogkreefjes, maar doet zich vooral tegoed aan krill – garnaalachtige diertjes. Hiervan kunnen ze wel 4000 kilo per dag eten. In het zomerseizoen komt dat neer op 40 miljoen krill per dag. De jonge vinvissen voeden zich nog niet met krill. In de eerste 6 tot 18 maanden drinken ze per dag zo’n 600 liter melk!

6. Het zijn reislustige dieren

De blauwe vinvis reist heel wat af. Het liefst in zijn eentje of in zeer kleine groepen – het zijn solitaire dieren. Ze zwemmen van de poolgebieden in de zomer tot de evenaar in de winter. Met gemiddeld 8 kilometer per uur doen ze het rustig aan maar kunnen versnellen tot ruim 30 kilometer per uur. Het dier blijft doorgaans 10 minuten onder water maar kan tot 35 minuten onafgebroken duiken.

Goede plekken om de blauwe vinvis te spotten:

  • St. Lawrence Marine Park in Québec, Canada
  • Reykjavík en Húsavík, Ijsland
  • Pico Island, Azoren
  • Monterey Bay, Californië
  • Baja California Sur, Mexico

7. Lang zullen ze leven

De gemiddelde blauwe vinvis wordt 80 tot 90 jaar oud. Er zijn zelfs gevallen bekend van dieren die 100 werden. Ze meten dit net als het tellen van de ringen in een boom. In dit geval zijn het echter ringen van oorsmeer.


8. Ooit waren ze met velen

De aantallen waren ooit enorm, echter was dit voordat vissers het vet, de olie en balein van het dier ontdekten. De jacht is sinds 1966 verboden, maar werd door de voormalige Sovjet-Unie tot 1972 genegeerd. Ook wordt het vlees nog steeds in Japan aangetroffen. Tegenwoordig leven er zo’n 2000 exemplaren voor de kust van Californië. Het totaal wereldwijd wordt geschat tussen de 10.000 en 25.000 dieren. Hiermee staat de blauwe vinvis op de lijst van bedreigde diersoorten van IUCN.