Een mannelijke leeuw met welpje

7 feitjes over de leeuw

door Redactie

De leeuw (panthera leo) is samen met de luipaard, tijger en jaguar één van de grootste katten uit het geslacht panthera. Leeuwen blijven fascinerende dieren en staan sinds jaar en dag symbool voor brute kracht en energie. Bekijk hier 7 interessante feiten over deze iconische roofdieren.

1. Gewicht en grootte van de leeuw

Een volwassen mannelijke leeuw weegt gemiddeld 190 kg en wordt tussen de 1.70m en 2.50 groot! Vrouwjes zijn een stuk lichter met 130 kg en halen tussen de 1.40m en 1.85. En als je al denkt dat dit groot en zwaar is: de tijger wordt nóg groter. Met name de mannelijke Siberische tijger haalt soms 3 meter in lengte!

2. Hoe oud wordt de leeuw in het wild?

Leeuwen die in het wild opgroeien, halen een leeftijd van rond de 10 tot 14 jaar. Mannetjes worden zelden ouder dan 10 jaar. Dit komt voornamelijk door hun vaak zwervend bestaan en de verwondingen die ze overhouden aan vechtpartijen. In gevangenschap kunnen ze tot wel 20 jaar oud worden.

3. Afrikaanse en Aziatische leeuw

De meest bekende leeuwensoort is de Afrikaanse leeuw. Hun leefgebied bestaat voornamelijk uit delen van Centraal- en Oost-Afrika in landen als Tanzania, Botswana en Zuid-Afrika. De status momenteel is kwetsbaar (bron: IUCN Red List). In het Gir Forest National Park in Noordwest-India leven de laatste 411 Perzische (ook wel Aziatische) leeuwen. Dit zeer lage aantal maakt deze leeuwensoort tot bedreigde diersoort. Gelukkig stijgt deze leeuwenpopulatie de laatste jaren weer.

4. Wat eet de leeuw?

Leeuwen zijn echte vleeseters en moeten hiervoor wel wat moeite doen. Ze gaan maar al te graag achter antilopen, herten, zebra’s en andere herbivoren aan. Mannetjes verorberen zo’n 7 kilo vlees, vrouwtjes 5 kilo. Om energie te sparen, rusten ze ongeveer 20 uur per dag. Hun piek ligt na zonsondergang, waarbij ze socializen en hun jongen verzorgen. De jacht volgt vaak in de vroege ochtend. Het zijn meestal de vrouwtjes die jagen. Des te meer bijzonder is dat de man vervolgens eerst aan tafel gaat. Daarna pas krijgen de leeuwinnen en welpjes te eten.

5. Koning van de jungle, hoe dan?

In the jungle, the mighty jungle – the lion sleeps tonight“, wie kent het liedje niet? Hoewel de leeuw vaak “koning van de jungle” wordt genoemd, leeft het dier daar niet. Hun omgeving bestaat voornamelijk uit open grasvlakten en savannen. De naam is echter wel te verklaren. In het Hindi, dat voornamelijk in India wordt gesproken, betekent jungle ‘onbewoonde plek’, en kan dus alle soorten wildernis omvatten.

6. De leeuw is nationaal symbool voor vele landen

Leeuwen worden geassocieerd met trots, moed en kracht. Om die reden hebben vele landen de leeuw opgenomen als nationaal symbool. Het gaat dan om Albanië, België, Engeland, Ethiopië, Luxemburg, Singapore en natuurlijk Nederland.

7. Roarrr, de luidste brul!

De brul van een volwassen, mannelijke leeuw kan tot 8 km ver worden gehoord. Het is de hardste brul van alle grote katachtigen! Het helpt hen om andere leeuwen terug te vinden maar ook om hun territorium te verdedigen. Het gebied van 1 groep leeuwen kan wel 160 vierkante kilometer groot zijn dus een harde roep is geen overbodige luxe!